temcorubber logo

مروی جامع بر مواد پلی‌ پروپیلن

به این خدمت یا کالا نیاز دارید؟

مروی جامع بر مواد پلی‌ پروپیلن

مروی جامع بر مواد پلی‌ پروپیلن

پلی‌ پروپیلن یک ترموپلاستیک متبلور و سخت است که امروزه کاربردهای گسترده‌ای در محصولات خانگی، محافظ باتری، وسایل پزشکی و سینی پلاستیکی دارد. در ادامه هر آنچه که نیاز است تا درباره این ترموپلاستیک بیاموزید، آورده شده است.

پلی‌ پروپیلن چیست و چه کاربردی دارد؟

پلی‌‌ پروپیلن یک ترموپلاستیک متبلور و سخت است که از مونومر پروپن (یا پروپيلن) ایجاد می‌­شود. این ماده یک رزین هیدروکربن خطی است. فرمول شیمیایی آن به صورت C3H6)n) و یکی از ارزان­ترین پلاستیک­‌های در دسترس است.

پلی‌ پروپیلن از خانواده پلیمرهای پلی­‌الفین بوده و یکی از برترین پلیمرهای مورد استفاده در جهان امروز می­باشد. این ماده هم به ­عنوان پلاستیک و الیاف کاربردهای گسترده‌­ای دارد: صنایع خودروسازی- کاربردهای صنعتی- محصولات مصرفی و مبلمان.

تولید پلی‌ پروپیلن به چه صورت است؟

امروزه پلی‌‌پروپیلن از پلیمرازیسیون مونومر پروپيلن (یک ترکیب اشباع نشده با فرمول شیمیایی C3H6) با حضور کاتالیست زیگلر – ناتا یا متالوسن به وجود می‌­آید.

انواع پلی‌ پروپیلن و کاربرد آن­‌ها

هوموپلیمرها و کوپلیمرها دو دسته بسیار مهم از پلی‌‌پروپیلن­‌ها هستند که در دسترس قرار دارند:

هوموپلیمر پلی‌پروپیلن

از پرکاربرترین و گسترده ‌ترین نوع پلیمرها می‌­باشد که شامل مونومر پروپیلن به شکل یک جامد نیمه متبلور است. از کاربردهای آن می‌­توان به بسته ‌بندی، نساجی، پزشکی، لوله، صنایع خودروسازی و الکترونیکی اشاره کرد.

کوپلیمر پلی ‌پروپیلن

به کوپلیمرهای نامتناوب و بلوکی تقسیم ­بندی می­‌شوند که با پلیمرازیسیون پروپيلن و اتان ایجاد می‌شوند:

کوپلیمر نامتناوب پلی‌‌پروپیلن

با پلیمرازیسیون همزمان اتان و پروپیلن حاصل می‌شود. به شکل واحدهای اتان بوده و معمولاً میزان آن 6 درصد جرمی است که به صورت نامتناوب در زنجیره پلی‌پروپیلن قرار دارد. این پلیمرها انعطاف ­پذیر و شفاف هستند که این ویژگی‌ها منجر به بکارگیری در محصولاتی می‌شود که به ظاهر زیبا و تمیز در آن نیاز است.

کوپلیمر بلوکی پلی­ پروپیلن

که میزان اتیلن در آن بیشتر است (5 تا 15 درصد). واحدهای کومونومر بر اساس الگوی مشخص نیز قرار دارند. این الگوی مشخص منجر به سفت شدن ترموپلاستیک و کاهش میزان شکنندگی آن به نسبت کوپلیمر نامتناوب می‌شود. این پلیمرها در صنایع و جایی که به استحکام بالا نیاز است بکار گرفته می­‌شوند.

پلی‌پروپیلن، کوپلیمر ایمپکت

هوموپلیمر پروپیلن شامل فاز کوپلیمر نامتناوب پروپیلن است که مقدار اتیلن در آن 45 تا 65 درصد است. این ماده را کوپلیمر ایمپکت پلی­پروپیلن می‌­نامند. استفاده این ماده در قطعاتی است که باید در برابر ضربه مقاوم باشند. کوپلیمرهای ایمپکت اساساً در بسته‌­بندی، وسایل آشپزخانه و انواع لوله­ کشی بکار می­‌روند.

پلی‌پروپیلن بسط داده شده

یک فوم تسبیح ­مانند با ساختاری به شکل سلول­ بسته است که میزان چگالی آن بسیار پایین است. از پلیمر در تولید محصولات فوم سه­ بعدی بکار گرفته می­‌شود. این ماده با توجه به نسبت وزنی آن مستحکم­‌تر، در برابر ضربه مقاوم­، عایق حرارتی، شیمیایی و آبی نیز می‌­باشد. از این ماده معمولاً در صنایع خودروسازی و بسته ‌بندی استفاده می‌­شود.

ترپلیمر پلی­پروپیلن

از اتصال پروپیلن با مونومرهای اتیلین و بوتان (کومونومر) ایجاد می‌شود که به صورت تصادفی بر روی زنجیره پلیمر قرار می­‌گیرد. این پلیمر شفافیت بهتری نسبت به هوموپلیمر پلی‌پروپیلن­ دارد. هم‌چنین وجود کومونومرها باعث کاهش میزان تبلور به شکل یکنواخت در پلیمر شده که موجب بکارگیری آن در سیلینگ فیلم­ ها می‌شود.

پلی­‌پروپیلن، نقطه ذوب بالا

ماده‌­ای است با طول بلند شاخه­ زنجیره که در فاز ذوب، هر دو خاصیت میزان کشش بالا و دمای ذوب بالا را در کنار یکدیگر دارا است. گریدهای این ماده خواص مکانیکی بسیاری مانند پایداری حرارتی بالا و مقاومت شیمیایی زیاد را دارا می‌­باشند. این پلیمر برای تولید فوم ­های نرم با چگالی پایین برای بسته ­بندی و بکارگیری در صنایع خودروسازی بکار گرفته می‌­شود.

خواص پلیپروپیلن چیست؟

داشتن دانش درباره رفتار یک ترموپلاستیک همیشه مفید است. این مساله به انتخاب یک ترموپلاستیک مناسب برای رسیدن به یک هدف مشخص کمک شایانی می‌کند. هم‌چنین می‌­توان میزان رضایت از نتیجه نهایی را نیز ارزیابی نمود. خواص پلی‌پروپیلن در ادامه آورده شده است:

نقطه ذوب:

نقطه ذوب پلی­‌پروپیلن به شکل زیر است.

  1. هوموپلیمر: 160 تا 165 درجه سانتی­گراد
  2. کوپلیمر: 135 تا 159 درجه سانتی­گراد

چگالی: این ماده یکی از سبک ­ترین پلیمرهای موجود است. این ویژگی منجر به استفاده آن در سازه ­های کم­ وزن می­‌شود.

  1. هوموپلیمر: 904/0 تا 908/0 گرم بر سانتی­متر مکعب
  2. کوپلیمر نامتناوب: 904/0 تا 908/0 گرم بر سانتی­متر مکعب
  3. کوپلیمر ایمپکت: 898/0 تا 900/0 گرم بر سانتی­متر مکعب

مقاومت شیمیایی

  1. مقاومت عالی در برابر اسیدهای غلیط و رقیق ، الکل‌ها و بازها
  2. مقاومت قابل قبول در برابر آلدهیدها، استرها، هیدروکربن­ های آلیفاتیک و کتون­‌ها
  3. مقاومت محدود در برابر آروماتیک­‌ها، هیدروکربن­‌های هالوژنی و اکسیدکننده­‌ها

میزان شعله­‌وری

پلی‌پروپیلن به شدت آتش­‌گیر است.

سایر خواص

پلی‌پروپیلن خواص مکانیکی و الکتریکی خود را در دماهای بالا، محیط مرطوب و هنگامی که در آب قرار دارد حفظ می‌‌کند .نسبت به آب مقاوم است. هم‌چنین این پلیمر در برابر ایجاد تنش و ترک نیز مقاوم است. نسبت به حملات میکروبی مانند باکتری و قارچ حساس است. پلی‌پروپیلن در برابر پاک­ کنندگی با بخار آب نیز مقاومت قابل قبولی دارد.

معایب پلی‌ ­پروپیلن چیست؟

  1. مقاومت پایین در برابر اشعه UV، ضربه و خش
  2. ترد و شکننده بودن در دماهای کمتر از 20- درجه سانتی­گراد
  3. کم بودن میزان حرارت قابل تحمل 90 تا 120 درجه سانتی­گراد
  4. در اثر تماس با حلال­‌های کلرید و آروماتیک به­ سرعت متورم می‌شود
  5. در صورت تماس با فلزات، پایداری حرارتی آن به ­شدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت
  6. تغییر اندازه پس از قالب­‌گیری به ­واسطه اثرات متبلور شدن که با انجام فرآیندهایی قابل حل است .
  7. چسپندگی ضعیف رنگ

کاربردهای مهم پلی پروپیلن چیست؟

پلی‌­ پروپیلن به­ واسطه مقاومت شیمیایی و قابلیت جوشکاری خوب، به­‌صورت گسترده­ای مورد استفاده قرار می­‌گیرد. این موارد عبارت­ هستند از:

بسته‌بندی

مناسب برای حمل و نقل، استحکام بالا، سطح نهایی خوب و قیمت پاینن تولید باعث شده­‌اند که در بسیاری از کاربری‌­های بسته‌­بندی مورد استفاده قرار گیرد. یکی از پارامترهای مهم خصوصا در بسته بندی مواد غذایی شفافیت است، شفافیت یک پلیمر تحت تاثیر عواملی هم‌چون نحوه کریستالیزلسیون ، افزودنی و … است. امروزه پلی‌ پروپیلن شفاف به دلیل خواص فیزیکی و قیمت مناسب به یکی از بسته بندی‌های محبوب تبدیل شده است.

بسته­‌بندی منعطف

فیلم این پلیمر به علت شفافیت بالا و عایق رطوبتی مناسب برای بسته­ بندی مواد خوراکی هستند. از دیگر کاربردها فیلم شرینک پک، فیلم­ های مخصوص صنایع الکترونیکی، هنرهای گرافیکی، دستمال­ های یک­بار مصرف و درپوش است. فیلم این پلیمر به­ شکل کست­ فیلم یا پلیمر جهت ­یافته دو محوری در دسترس است.

بسته‌­بندی سفت

از پلی‌ پروپیلن در قالب‌­گیری بادی برای تولید جعبه، بطری و گلدان استفاده می­‌شود. این پلیمر به شکل جداره نازک برای بسته­‌بندی مواد غذایی بکار می ‌رود.

کالای مصرفی

پلی‌پروپیلن در بسیاری از محصولات خانگی و کالاهای مصرفی مانند مبلمان، قطعات نیمه ­شفاف، ظروف آشپزخانه، وسایل برقی آشپزخانه، چمدان و اسباب­ بازی استفاده می‌شود.

با توجه به هزینه کم، خواص فوق­‌العاده مکانیکی و قالب‌پذیری، این پلیمر در بسیاری از قطعات خودرو بکار گرفته می­‌شود. کاربردهای مهم این پلیمر مانند باتری و سینی، ضربه­‌گیر، گل­گیر، محافظ لبه داخلی، پنل­‌های کاربردی و قاب درب است. دیگر خواص کلیدی شامل ضریب انبساط حرارتی خطی پایین، مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی و مناسب در شرایط آب و هوایی، فرآیندپذیری و سفتی در برابر ضربه است.

الیاف و تار و پود

حجم زیادی از پلی‌پروپیلن در صنعت نساجی استفاده می­‌شود. الیاف به ­عنوان اصلی‌ترین بخش در رافیا، نوار، رشته­ های بلند، حجیم و پیوسته، الیاف پشم، رشته­‌های پیوسته و پیچ ­خورده استفاده می‌شود. طناب و ریسمان پلی‌پروپیلن بسیار مستحکم و مقاوم در برابر رطوبت و مناسب استفاده در دریاها می‌­باشند.

کاربرد پزشکی

با توجه به مقاومت شیمیایی و باکتریایی بالای پلی‌ پروپیلن، در بسیاری از مصارف پزشکی کاربرد دارد. هم‌چنین گرید پزشکی این ماده مقاومت قابل قبولی در برابر تمیزی با بخار آب دارد. سرنگ­‌های یک­بار مصرف از پرکاربردترین مصارف پلی‌ پروپیلن در پزشکی است. دیگر کاربردهای آن شامل ظروف کوچک مایع سرنگ، وسایل تشخیصی، ظرف کشت میکروب، بطری­‌های نمونه­‌گیری، محفظه سرم، سینی دارو، پنس و ظرف دارو است.

کاربرد صنعتی

شیت­‌های پلی ­‌پروپیلن به‌صورت گسترده در صنعت برای تولید مخزن اسید و مواد شیمیایی، لوله­‌ها و بسته‌­بندی­‌های حمل و نقل برگشت ­پذیر استفاده می­‌شود که علت مقاومت کششی بالا، مقاومت به حرارت و خوردگی است.

محمد تمثال

مهندس مکانیک و علاقمند به قالب سازی و تولید انواع قطعات سیلیکونی و پلاستیکی هستم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

logo